Menü

Oktatás

Add a szemed, szíved, eszed és hangod, és legyél te is látvány-fordító! Audionarrátor képzés az AKKU Egyesület szakmai gondozásában! Valódi tudás, valódi gyakorlat!

Audionarráció: amikor az izgalmas munka és egy fontos küldetés találkozik!

Mindened a kultúra, a színház, film, képzőművészet? Szeretnél mindezekkel kreatívan foglalkozni, emellett egyszerre valami jót és fontosat is tenni? Legyél te is audionarrátor, azaz látvány-fordító! Add a szemed, szíved, eszed és hangod, és legyél részese a vakok és látássérültek számára történő kulturális akadálymentesítésnek!

Legyél te is látvány-fordító!

Side

Ki az a
látvány-fordító?

A látvány-fordító vagy audionarrátor az a személy, aki a filmek képkockáit, színielőadások jeleneteit, képzőművészeti alkotások formáit, színeit szavakba önti a vakok és látássérültek számára. A feladat összetett, folyamatos kihívást és kreatív energiát igényel. A jutalom azonban nem marad el! Az izgalmas szakma mellett ugyanis a magyarországi látássérültek közel 120.000 fős közösségének tagjaiért teszel! Azt a minimumot, ami az egyenlő esélyű hozzáférés jegyében* minden embertársunknak kijár.

A vakok és látássérültek a fülükkel követik a filmek, színházi előadások menetét. A teljeskörű szórakozáshoz azonban szükség van a hang nélküli, dramaturgiailag fontos elemek szóban történő tolmácsolására. Míg képzőművészet esetén - ha csak nem tapintható egy műtárgy -, 100%-ig a látók interpretálása alapján alakítják ki magukban az élményt.

Az audionarrátor vagy látvány-fordító nem csak cselekményeket, formákat ír le, de kulturális háttértudásának köszönhetően képes elhelyezni a vizuális információkat a megfelelő környezetben. Emellett segíti a látássérülteket abban, hogy bátrabban kóstoljanak bele olyan művészetekbe, melyektől addig, az egyenlő esélyű hozzáférés hiányában távol maradtak.

Side

Kinek szól
a képzés?

Neked,

ha munka helyett valódi hivatást keresel!

ha szívesen teszed próbára magad egy folyamatos kreatív energiát igénylő munka kapcsán!

ha magas magyar nyelvi kompetenciával rendelkezel, szívesen zsonglőrködsz a szavakkal!

ha mindened a színház, film, képzőművészet és a kultúra, úgy általában!

ha hiszel abban, hogy mindenki számára jár az egyenlő esélyű hozzáférés a művelődéshez, szórakozáshoz!

ha életed legizgalmasabb 100 órájára vágysz, ahol a minket körülvevő, vizuális világról alkotott képed a feje tetejére áll!

Hogyan lehetsz te is látvány-fordító?

Jelentkezz az AKKU Egyesület ONLINE képzésére és tanulj Magyarország legnagyobb portfóliójával rendelkező audionarrátor szakembereitől! A 100 órás képzés és vizsga során minden gyakorlati segítséget megkapsz, amelyre új szakmád elsajátítása során szükséged lehet! Profi hangstúdiót, élő, színházi narrációs lehetőséget, művészettörténeti alapokat és persze rengeteg filmes kihívást! Emellett számos látássérülttel és látássérültekkel foglalkozó szakemberrel ismerkedhetsz meg, betekintést nyerve a hazai esélyegyenlőségi kérdések világába!

A képzés ideje 100 óra, a várható kezdés 2022 október 4. kedd. A kéthetente jelentkező, heti egy hétköznap estére eső dátum a jelentkezők preferenciája szerint még változhat. A téli ünnepkör során 2022 december 19. és 2023 január 9. között rövid szünetet tartunk.

A képzés menete két hetente

• heti 1x2 óra egy hétköznap este

• heti 1x6 óra (2x3 órás felbontásban) szombat napközben

A képzés első 10 hetében a gyakorlati feladatokkal tarkított előadások online zajlanak, a 11. és 12. héten a jelentkezők stúdió és színházi gyakorlaton vesznek részt. A 12 hetes kurzus végén 7 órás záróvizsgára kerül sor. A képzés tehát bárhonnan elvégezhető, azonban a gyakorlati hétvégéken a jelenlét kiemelten fontos.

A képzés feltételei és a tandíj befizetése kapcsán az AKKU Egyesület szerződést köt a jelentkezőkkel. Az AKKU Egyesület látvány-fordítói képzése 10 főtől indul el, a maximális létszám 20 fő. Alacsony létszám esetén a már befizetett tandíjat az egyesület 100%-ban visszatéríti.

A képzés ára: 290.000 Ft*

További kérdés esetén keress minket az akadalymenteskultura@gmail.com e-mail címen.

Egy összegben történő fizetés esetén a képzés ára 290.000 Ft. Az egy összegű tandíj befizetésének határideje 2022 szeptember 1. Részletfizetés esetén a képzés díja 3 bontásban egyenlíthető ki 2022 szeptember, valamint november és december hónap 1-ig. Részletfizetés esetén a kurzus ára 330.000 Ft.